Köpguide

I den här köpguiden kommer hjälpa dig förstå vilket padelrack som kan passa dig. Det kan vara överväldigande att köpa padelrack. Det finns många olika märken, modeller och egenskaper som gör det svårt att kunna välja ett padelrack. Som till allt har alla olika preferenser och därför finns det inget specifikt padelrack som passar till alla. Det viktiga är att du känner att det inte är fel rack för dina egenskaper och spelarnivå. Det bästa du kan göra i början är att testa olika padelracketar av exempelvis kompisar för att känna efter vilket padelrack som känns bäst för dig.

I den här köpguiden kommer vi att gå igenom padelrackets form, vikt och balans. Förhoppningsvis kommer denna köpguide att hjälpa dig på traven att få mer kunskaper om padelrackets olika egenskaper, men framförallt att hitta ett padelrack som känns rätt i handen. 

Padelrackets form

Det finns tre typer av former på ett padelracket: rund, dropp och diamant. 

Rund

Ett runt padelrack är oavsett spelarnivå oftast lättare att spela med. Förutom att ha en större träffyta har den också en “sweet spot” (optimala träffytan)  i mitten av padelracket.

Dropp

Det droppformade padelracket är en blanding mellan det runda och diamantformade. Det som urskiljer droppformade från det runda är att den optimala träffytan “the sweet spot” ligger lite högre upp. Jämfört med den diamantformade rackethuvudet ligger optimala träffyta lägre ner.

Diamant

Diamantformade padelracketar ligger dess “sweet spot” ännu högre upp, ungefär vid toppen av rackethuvudet. Detta gör att dessa typer av padelrack är lite mer avancerade att spela med. Vid god manövrering och träff av diamantformade padelracketar kan det generera maximal kraft. Diamantformade padelracketar passar generellt mer erfarna spelare som gillar att spela mer aggressivt framför nätet och smasha.

Vikt

De flesta racketar för vuxna herrspelare väger vanligtvis mellan 365-380 gram. Vissa har en tendens att välja ett allt för tungt padelrack som gör att det blir svårare att hantera för mindre erfarna spelare. Ett lättare padelrack gör att du har bättre kontroll och därför är dessa typen av racketar något av att föredra för nybörjare. Vid god manövrering får tyngre padelracketar mera kraft än ett lättare padelrack. Ett för tungt padelrack kan leda till att det inte blir skonsamt mot både armbåge och handled.

Både damracketar och juniorracketar brukar generellt väga mindre.

Balans

Balans menas med vart balanspunkten på rackethuvudet är. Balansen kan antingen vara hög, medel eller låg. 

Låg balans

Låg balans innebär således att balansen ligger närmare greppet. Detta kommer göra att padelracketen känns lättare i handen och få bättre kontroll, däremot gör det att man inte får lika mycket kraft i slagen.

Medel balans

Padelracketar med medel balans ger både kraft och kontroll i slagen.

Hög balans

Hög balans ger istället sämre kontroll och känns tyngre i handen, då balansen ligger längre ut på rackethuvudet. Därför är det vitalt att spelaren har mer avancerade kunskaper och är stark i handleden. Däremot ger dessa typer av padelracketar betydligt mer kraft i slagen.